Es digitalitzen les actes del ple de l’Ajuntament de Tavèrnoles

Dimecres, 28 de novembre de 2018 a les 00:00

S’han lliurat a l’ajuntament les actes del ple de l’ajuntament de Tavèrnoles que es van digitalitzar l’any 2017 i que abasten un període cronològic que va de 1846 a 2014.

Aquesta acció s’emmarca en els serveis i recursos que promou la Xarxa d’Arxius Municipals, coordinada per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i formada actualment per 227 arxius municipals. L´actuació forma part del programa de digitalització d´actes municipals que es porta a terme dins de la Xarxa d´Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona.

Aquest programa de digitalització té com a objectius la conservació, l’accessibilitat i la difusió de les actes del ple municipals, considerada la documentació essencial dels ajuntaments, tant per facilitar-ne el seu ús en la gestió interna de l’ajuntament com per a la consulta i recerca històrica dels usuaris externs (investigadors i ciutadans en general).

Les actes del ple municipal recullen els acords polítics i l’activitat diversa dels ajuntaments en totes les competències que tenen encomanades i per aquesta raó testimonien l’evolució i les transformacions històriques i recents dels nostres pobles i ciutats.

Pel que fa a Tavèrnoles, s’han digitalitzat un total de 1.690 actes que ocupen 3.471 pàgines a les quals s’hi podrà accedir informàticament sense haver de consultar la documentació original, preservant-la així de la seva manipulació i garantint, alhora, la seva conservació permanent.

Properament, a més, aquestes actes seran incorporades al portal Arxius Municipals Digitals (www.diba.cat/amd ), desenvolupat des de l’Oficina de Patrimoni Cultural i que permet la consulta de manera conjunta de les actes de diferents municipis, exceptuats els darrers 50 anys per raons de protecció de dades.

El període cronològic que abasten les actes digitalitzades de Tavèrnoles va de 1846 a 2014. Estan digitalitzades per tipus d’acta, —ordinària o extraordinària—, i per cada sessió. També s’ha fet versió digital de cada un dels llibres sencers. A partir de 1991 és possible fer una cerca per paraules, donat que les actes deixen de ser manuscrites per passar a ser mecanografiades. En els propers anys s’anirà completant el procés de digitalització de les actes de la totalitat dels municipis adherits a la Xarxa d´Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona.

En conclusió, aquesta acció garanteix la conservació i l’accessibilitat de la memòria documental d’àmbit local, possibilitant a partir d’ara la seva difusió per mitjans telemàtics al conjunt de la ciutadania.

Darrera actualització: 29.11.2018 | 10:27